آموزش روش نگهداری تگزاپون

Rate this post

در این مقاله قصد داریم روش نگهداری تگزاپون که یکی از مواد پرکاربرد در صنعت است را به همراه نکات ایمنی آن بررسی کنیم. ترکیبات شیمیایی زیادی در اطراف ما وجود دارند. این ترکیبات یا به طور طبیعی در طبیعت وجود دارند یا در آزمایشگاه‌ها به‌صورت مصنوعی تولید می‌شوند و در صنعت کاربرد زیادی دارند.

تگزاپون یکی از این موادی است که در مقیاس‌های بالا برای انواع فرایندها و کاربردهای صنعتی تولیدشده و نقش مهمی در زندگی امروزه ما دارد. هر ماده شیمیایی طبق خواص فیزیکی و شیمیایی منحصربه‌فردی که دارد، باید تحت شرایط خاصی نگه‌داری شود.

نمونه تگزاپون

تگزاپون چیست؟

تگزاپون (texapon) نام تجاری ماده‌ای است که در علم شیمی آن را با نام سدیم لوریل اتر سولفات می‌شناسند. این ماده به شکل خمیری سفید شفاف یا زردرنگ بوده و بوی ملایمی نیز دارد. فرمول مولکولی تگزاپون، NaC12H25SO4 بوده و برای مصرف در صنعت به دو شکل تگزاپون N70 و تگزاپون صدفی (oyster shell) تولید می‌شود.

این ماده در مقایسه با آب سخت از پایداری بیشتری برخوردار است و به‌راحتی قابلیت حل شدن در آب با هر نسبتی را دارد. تگزاپون صدفی یا همان صدف تگزاپون (Texapon oysters) خلوص کمتری نسبت به تگزاپون N70 داشته و به همین دلیل از حالت شفاف به حالت صدفی درآمده است.

تگزاپون را چگونه می‌توان تولید کرد؟

برای تولید ماده شیمیایی تگزاپون در مقیاس صنعتی، راه‌حل در دسترس اتو اکسیداسیون (Autoxidation) الکل‌های چرب مانند روغن است. براثر اتو اکسیداسیون الکل‌های چرب، اسیدسولفوریک نیمه استری تولید می‌شود. برای خنثی‌کردن آن باید آن را به نمک سدیم تبدیل کنند تا درنهایت تگزاپون به دست بیاید.

نگهداری-از-تگزاپون

کاربردهای سدیم لوریل اتر سولفات در صنعت

دلیل اهمیت توجه به روش نگهداری تگزاپون به دلیل کاربرد گسترده این ماده در صنعت آرایشی و بهداشتی کشور است. سدیم لوریل اتر سولفات به دلیل خاصیت کف‌کنندگی خوبی که دارد، در اکثر محصولات بهداشتی تولیدی برای سر و بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد. کف حاصل از این سورفکتانت آنیونی سبک و کرمی بوده و در مجاورت با مولکول‌های چربی از بین می‌رود. برای تولید شوینده‌های صدفی و شامپوهای دارای رنگ مات از تگزاپون صدفی استفاده می‌شود و تگزاپون N70 در تولید مواد شوینده شفاف به کار می‌رود.

چرا دانستن شیوه‌های نگهداری از تگزاپون اهمیت دارد؟

تگزاپون در بیش از ۹۰ درصد محصولات بهداشتی و پاک‌کننده مانند انواع خمیردندان، صابون، شامپو، مایع‌های پاک‌کننده و جرم‌گیر، لوسیون‌ها و کرم‌ها کاربرد دارد. باتوجه‌به این موضوع حجم عظیمی از این ماده یا در کشور تولید یا از کشورهای خارجی وارد می‌شود. این حجم عظیم ماده شیمیایی نیاز به شرایط نگهداری و استفاده خاصی دارد.

تمامی تکنسین‌هایی که از بدو تولید، حمل‌ونقل، انبارداری تا مرحله رسیدن به مرحله استفاده فعالیت دارند باید با روش نگهداری تگزاپون آشنا باشند. هرگونه عدم آگاهی از شیوه‌های نگهداری تگزاپون در بهترین حالت می‌تواند باعث آسیب‌های خفیف جانی یا خسارات کوچک مالی شود. در ابعاد بزرگ‌تر می‌تواند منجر به آتش‌سوزی، مسمومیت‌های شدید، فساد و ازدست‌دادن خواص ماده شیمیایی و خسارات مالی جبران‌ناپذیر باشد.

 

مدت‌زمان نگهداری از سدیم لوریل اتر سولفات

مانند تمامی مواد غذایی، مواد شیمیایی نیز دارای یک ‌بازه زمانی انقضا و بهترین زمان برای مصرف پس از تولید هستند. این مدت‌زمان نگهداری و استفاده در واقع بهترین بازه زمانی است که تگزاپون را می‌توان در آن بازه پس از تولید در صنعت استفاده کرد. این بازه بهترین زمان برای ترکیب‌شدن با مواد شیمیایی دیگر و برای تولید یک محصول باکیفیت است. این مدت‌زمان برای این ماده در روش نگهداری تگزاپون حداکثر تا یک سال به‌شرط نگهداری در مکان خنک است.

روش و موارد ایمنی نگهداری از تگزاپون

پس از تولید تگزاپون آن را درون بشکه‌های استاندارد با حجم‌های مشخص منتقل می‌کنند. تگزاپون تولیدشده به دو شیوه جامد و خمیری وجود داشته و هرکدام نیز مسائل ایمنی و روش‌های نگهداری مخصوص به خود را دارند. نوع جامد باید در محیط خشک و خنک نگهداری شود تا رطوبت و گرما مانع ازبین‌رفتن خواص آن شوند. تگزاپون مایع نیز باید در محیط خنک و دارای تهویه مناسب نگهداری شود و شرایط انبار به‌گونه‌ای باشد که فشار تگزاپون خمیری یا همان مایع را تحت‌تأثیر قرار ندهد.

انبار محل نگهداری سدیم لوریل اتر سولفات باید دارای تهویه مناسب و مجهز  به تجهیزات مناسب آتش‌سوزی باشد. از طرف دیگر باید به شیوه‌ای از تگزاپون نگهداری شود تا از تماس با اکسیژن و اکسید شدن آن جلوگیری شود. تگزاپون به طور غیرمستقیم توسط جرقه و پودر آن به طور مستقیم قابل اشتعال است؛  به همین دلیل باید خاموش‌کننده‌های co2 یا سایر خاموش‌کننده‌هایی که برای آتش‌های کلاس ABC مناسب هستند به تعداد کافی در محل ذخیره وجود داشته باشد.

نگهداری استاندارد از تگزاپون

در دستورالعمل بین‌المللی روش نگهداری تگزاپون آمده است که در هنگام جابه‌جایی تگزاپون به کامیون‌های حمل و انبارهای ذخیره و نگهداری نیاز است. کارکنان باید موارد ایمنی مانند استفاده از دستکش لاتکس، ماسک، لباس کار مناسب و عینک‌های حفاظتی در برابر مواد شیمیایی را همراه داشته باشند. بعد از استفاده از این تجهیزات برای محافظت از بدن و چشم کارکنان، باید تمامی این تجهیزات تعویض یا شستشو شوند.

اثرات منفی تگزاپون در صورت تماس سهوی آن می‌توانند بر روی هر یک از دستگاه‌های بدن متفاوت باشد. برای مثال استنشاق گرد تگزاپون می‌تواند باعث تحریک دستگاه تنفسی، گلودرد و تحریک غشاهای مخاطی بینی و درنهایت خشکی آن شود. در صورت تماس با پوست می‌تواند منجر به خشکی پوست، تحریک شدن، قرمزی و احساس سوزن‌سوزن شدن در شخص شود. در صورت بروز هر یک از این موارد یا بروز حالت تهوع، بثورات پوستی، اسهال، خوردگی چشم و سایر علائم باید فوراً به پزشک و مراکز درمانی مراجعه شود.

جمع‌بندی پایانی

ردپای تگزاپون را می‌توانید در تمامی کارگاه‌ها و کارخانه‌های دارویی، آرایشی و بهداشتی که با تولید انواع کرم، لوسیون، خمیردندان و مایع‌های پاک‌کننده سروکار دارند، پیدا کرد. اهمیت آموزش روش نگهداری تگزاپون در ایران به جهت کاربرد فوق‌العاده گسترده و مصرف بالای آن در کشور است. بسیار اهمیت دارد که نکات ایمنی در هنگام حمل‌ونقل، ذخیره‌سازی و تولید و مصرف آن رعایت شود. آنچه در این مقاله بیان شد خلاصه‌ای کاربردی از آنچه در دیتاشیت های معتبر مهندسی بین‌المللی برای موارد احتیاط و نگهداری این ماده آمده است.

صدرا شیمی تامین کننده مواد اولیه شوینده با بهترین قیمت می باشد. جهت استعلام قیمت تگزاپون با کارشناسان فروش ما تماس حاصل بفرمایید.

تماس با ما
شماره تلفن دفتر:

031-32615750
031-32615691
031-32615693

ساعات کاری از شنبه تا چهارشنبه 8:30 تا 16:30 و پنج شنبه ها 8:30 الی 12:30

شماره تلفن همراه جهت پیشنهادات و انتقاد ها:
0912-730-9439

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *